A masszázs története

Masszázs bevezető

Az érintés egyik meghatározása így szól: testi kapcsolatteremtés, érzelmi hatás. Érdekes módon az érintés az első érzékelési mód, amely kialakul bennünk, A terhesség hatodik hetében már fejlődni kezd a magzat tapintása, s ez az alapja minden más emberi kommunikációs eszköznek, Újszülöttként az érintés segít abban, hogy életben maradjunk, s a gyermekkorunkban kapott érintések minősége határozza meg önbecsülésünket: azt, hogy képesek leszünk-e tartós kapcsolatokat kiépíteni másokkal, s azt, hogy megtaláljuk-e testi és lelki harmóniánkat.

Masszázs – Hogyan kezdődött?

A masszázs bizonyos értelemben a legrégebbi ismert gyógykezelési mód, jól dokumentált történettel. Azt csak sejthetjük, hogy régebben is létezett az emberi test érintésének, simogatásának ösztöne.

A legrégebbi kínai utalásokat a Huang-dí nei-jíng című orvosi könyvben olvashatjuk.

Miért masszázs?

A masszázs szó a görög masszeín, azaz gyúrni igéből ered, amely az egyik manapság is használatos masszázstechnika neve.

A terápiás érintés az ugyancsak görög therapeutikosz kifejezésből származik, s a kezelés gyógyító hatására utal.

A XIX. századig Amerikában a masszázs helyett a frictio elnevezést használták, a dörzsölés szó latin megfelelője nyomán.

Indiában a masszírozás művészetét sampuningnak nevezték, Kínában kong-funak, Japánban pedig ambuknak.

A napjainkban használatos svéd masszázs elnevezés a svéd Per Henrik Ling munkásságához kapcsolódik – ő volt a masszázs úttörője a nyugati világban.

A rá következő században, úgy tetszik, a módszer az egész világon elterjedt. Masszázst és reflexológiát ábrázoló falfestményeket találtak egy orvos szakkarai sírjában, s egyiptomi, perzsa és japán orvosok leírásaiban is olvashatók a masszázs használatának előnyeire tett utalások.

A történelem során rendszeresen felbukkant a masszázs: az indiai Ájurvédában éppúgy olvas¬hatunk róla, mint Homérosznál vagy az ókori görög orvosi szövegekben. A rómaiak is alkalmazták a masszázskülönböző fajtáit. A gladiátorokat rendszeres kezelésben részesítették izomlázuk és fájdalmaik enyhítésére. Július Caesart mindennap „megcsipkedték” idegzsába ellen,  a Kr. u. I. században élt orvos, Tíberius úgy vélte, a masszírozás képes gyógyítani a bénulást.

A Közel- ós a Távol-Keleten a későbbiekben is alkalmazták a masszírozást, a nyugati világban viszont a középkorban elnyomták. A X, századi arab filozófus és orvos, Abu-AIÍ Ibn Szína (más néven Avícenna) az egekig magasztalta a hidra-terápiával ötvözött masszázs egészségjavító tulajdonságait. Azt állította, ez az eljárás képes megszüntetni azokat az izomfájdalmakat, amelyeket a különböző gyakorlatok nem mulasztanak el.

A XVI. században a masszázs ismét terjedni kezdett Nyugaton. Sok nagyszerű orvos alkalmazta gyakorlatában, köztük Amrose Pare, a francia királyok egészségügyi tanácsadója.

A leglátványosabb fejlődés a masszázs történetében a XÍX, század elején következett be. Per Henrik Ling svéd gyógytornász ötvözte filozófiai és testnevelői tudását azokkal a masszázs-technikákkal, amelyeket kínai utazásai során sajátított el. Az öt alapfogás kombinációja svéd masszázs néven vált ismertté, és a mai napig lényegében változatlanul használják.

A módszer hamar elterjedt. Az első olyan főiskolát, amely masszázsdiplomát adott ki, 1813-ban alapították, míg a svéd masszázsról szóló első angol nyelvű könyv 1850-ben jelent meg Mathías Roth tollából.

A legnagyobb fordulat az 1960-as, 1970-es években érkezett el, amikor a módszer hívei felismerték, hogy a masszázs elősegíti a páciens személyiségfejlődését. Ez az elképzelés a kaliforniai Esalen Központból terjedt el, ahol összekapcsolták a lelki, a tudati és a testi gyógyulás folyamatait.

A XXI. századra a masszázs az egyik legfontosabb kiegészítő kezeléssé nőtte ki magát, és a többivel egyenrangú gyógyítási módszernek tekintik. Társadalmi hovatartozásra való tekintet nélkül sokan alkalmazzák, és fontos szerepet kap az egészség mindennapi megőrzésében.

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

3 × három =